Masanobu Fukuoka (1913. – 2008.) – najčudesniji prirodni fenomen Japana

Masanobu Fukuoka je bio znanstvenik, filozof, vizionar i inovator u području prirodnog poljodjelstva. Rođen je 2. veljače 1913. godine u malenom ratarskom selu na otoku Shikoku, na jugu Japana. Studirao je mikrobiologiju i specijalizirao biljnu patologiju. Njegovo svladavanje te novouvedene zapadnjačke znanosti brzo mu je priskrbilo pristojnu, iako jednoličnu karijeru agronomskoga carinskog inspektora, koji u luci Yokohama testira uvezene ili izvezene biljke. No, odjednom je sa samo dvadeset i pet godina počeo sumnjati. Počeo se pitati o svemu što je znao, o ‘čudima’ suvremene poljodjelske znanosti, te mu je sinulo kako su sva ‘postignuća’ ljudske civilizacije beznačajna u usporedbi s cjelovitošću prirode. Od tog trenutka život je posvetio ispunjenju onoga što obećava ova vizija, usmjeravajući se na nju sve više i neposrednije.

Masanobu Fukuoka rijetka je osoba koja je više od pedeset godina posvetila obrađivanju zemlje kao duhovnom putu. Još je rjeđe u ovom dobu rascjepkane specijalizacije njegovo shvaćanje međuodnosa svih oblika ljudskog društva i prirode. Od svojih sunarodnjaka, a zbog svoje paradoksalne mudrosti, proglašen je ‘’Lao Tzeom modernog doba’’. Vraća se izvoru poljodjelske tradicije da bi se pojavio kao avangarda postindustrijske civilizacije. Izravno shvaća da kultura proizlazi iz agrikulture, te pobija predrasude i racionalne redukcije svijeta kako bi nam pokazao korijene zdravog i cjelovitog načina života. Dokaz za to je njegova metoda poljodjelstva koja traži manje rada no ijedna druga.

Zamislite žetvu bez obrade tla, bez mineralnih gnojiva ili herbicida, čak i bez dodavanja komposta! Fukuoka je naučio da od prirode ne traži nemoguće i zbog toga je bio blagoslovljen neshvatljivo visokim prinosima. Umjesto da neprestano pokušava učiniti nešto više, tražio je načine da učini ma­nje, da izostavi nepotreban rad. Ipak, njegova je zemlja svake godine rađala sve obilnije. Izdatke, opre­mu i tehniku sveo je na apsolutni minimum, odbacio utrku s jurećom relativnom ekonomijom te prigrlio zdraviji i uravnoteženiji prirodni ciklus. Provokativnu sliku služenja zemlji predložio je kao stožerni kamen društva dostatnosti, stalnosti i samoobnavljanja.

Nakon objavljivanja uvodnog djela The One Straw Revolution (Rodale Press, Emmaus 1978.) prihvatio je poziv da posjeti Sjedinjene Američke Države 1979., Europu 1983., Afriku 1985., ponovo Sjedinjene Države 1986., Indiju 1988., Tajland 1990./91., Vijetnam 1995., ponovo Afriku 1996., Filipine i Grčku 1998., Kinu 2001., sjevernu Indiju i Afganistan 2002. godine. Tamo je predavao i posjećivao organsko-biološke posjede, iako je radije ostajao na vlastitom imanju. Svoja iskustva, otkrića i ideje on je dalje razradio i razvio u drugim knjigama (ukupno 7 naslova), od kojih ističemo njegovo temeljno djelo Shizen Noho (engleski prijevod The Natural Way of Farming, 1985.), čiji hrvatski prijevod upravo držite u rukama. Njegove knjige su prevedene na dvadesetak jezika i na raspolaganju su svima koji su voljni učiti.

Fukuoka je također bio aktivan u projektima ozelenjavanja pustinja i devastiranih područja u Africi, Indiji, Americi, Grčkoj i drugdje u svijetu. Za svoja originalna rješenja na tom području do­bio je nekoliko visokih državnih odličja u više zemalja. Nadahnuo je inženjera šumarstva Billa Molli­sona i biologa Davida Holmgrena koji su polovicom 1970.-ih u Australiji počeli razvijati osnove urav­noteženog poljodjelskog sustava (permakultura), odnosno dizajn bioloških cjelina, koji među­sobno povezuje arhitekturu, poljodjelstvo, biologiju, stočarstvo, akvakulturu, šumarstvo i druga naizgled nes­pojiva područja ljudskog djelovanja. Obzirom da je Fukuoka u kasnim 1980.-im dosegao visoku životnu dob, posjed su preuzeli njegov sin, kći i unuk. Preminuo je 16. kolovoza 2008. u dobi od 95 godina.

There are lots of methods to make money by writing essays and the 1 way that will probably pay pay someone to write my paper you the most is by composing essays for money. It’s an excellent way for people to start their very own home based business in just a couple of short hours. On the other hand, the only problem is that not everyone understands how to write essays for cash.

To order an article on line, you merely have to register https://idioteq.com/music-industry-news-and-trends-to-watch-out-for-in-2021/ an account with a respectable online academic forum using a legitimate email https://www.factorytwofour.com/why-music-is-good-for-you/ address. Fill out https://agatton.com/best-team-management-software-for-the-effective-workflow/ the order form providing all the required details. The essay will then be posted the same way as the other papers! Use useful price calculators regular when you order a newspaper to emphasise the likely cost of your custom written essay.

Odgovori

Quick Navigation
×
×

Cart